Prevenirea fraudelor

Măsuri  de prevenire a fraudelor cu cardurile de plată:

 

1. Pentru a primi un transfer prin Clickpay.md este necesar ca expeditorul să cunoască doar numele/prenumele beneficiarului și numărul complet al cardului sau numărul de telefon mobil. Nu oferiți alte elemente de securitate ale cardului dacă expeditorul vi le solicită.

2. Parola 3D-Secure are caracter strict confidențial și personal, care sub nici o formă nu trebuie divulgată persoanelor terțe. Atât Clikpay.md, cât și banca emitentă a cardului Dvs. nu va solicita niciodată parola 3D-Secure prin apel telefonic sau adresa de e-mail.

3. După efectuarea transferului, încredințați-vă că ați închis pagina web, astfel Vă asigurați că nimeni nu va mai avea acces la datele introduse anterior de către Dvs.

4. În cazul în care suspectați că cardul Dvs. a fost utilizat în mod fraudulos sau în cazul  pierderii/furtului cardului, contactați imediat serviciul suport al băncii Dvs. Serviciile suport carduri ale băncilor sunt disponibile 24/7/365.

5. Verificați în cadrul platformelor de comerț electronic prezența simbolurilor de 3D-Secure (Mastercad SecureCode, VERIFIED by VISA, American Express SafeKey). Acestea sunt de obicei afișate în partea de jos a paginii web a comerciantului.

6. Verificați dacă site-ul comerciantului este securizat prin prezența logo-ului SSL sau adresa acestuia se începe cu „https://”, ceea ce indică criptarea informației transmise.

7.  Nu furnizați niciodată PIN-ul. La efectuarea tranzacțiilor online acesta nu este necesar, astfel niciun comerciant online nu are dreptul de a solicita introducerea acestuia într-un câmp dedicat pe platforma de comerț electronic.

8. Nu comunicați nimănui codul CVV2/CVC2 sau oricare altă parolă de unică folosință recepționată de la bancă Dvs. pentru autorizarea unei plăți sau abonarea la sistemele de tip Internet Banking/Mobile Banking.

9. Evitați utilizarea opțiunii „păstrarea datelor”, ce oferă posibilitatea efectuării tranzacțiilor viitoare fără a fi nevoie de a introduce datele cardului de plată.

10. Evitați utilizarea rețelelor Wi-Fi publice pentru efectuarea tranzacțiilor online, întrucât acestea pot fi utilizate pentru capturarea datelor transmise.

11. Protejați-vă computerul/laptopul, activând actualizările de securitate oferite de producătorii de software (de obicei gratuit) și instalați un program antivirus sau anti-malware, care va contribui la depistarea programelor frauduloase, predestinate să captureze datele cu caracter personal introduse, la depistarea site-urilor create de către infractori cu scopul obținerii unor date confidențiale etc.

12.  Evitați accesarea linkurilor suspecte aflate în e-mailuri, rețele de socializare, programe de transmitere a mesajelor instant, mai ales în cazurile în care se solicită introducerea datelor personale sau a informațiilor de pe card.