Prevenirea fraudelor

Măsuri  de prevenire a fraudelor cu cardurile de plată:

 

1. Pentru a primi un transfer, este necesar ca expeditorul să cunoască doar numele/prenumele beneficiarului și numărul complet al cardului. Nu se oferă sub nici o formă alte elemente de securitate ale cardului persoanelor terțe.

2. Parola 3D-Secure are caracter strict confidențial și personal, care sub nici o formă nu trebuie divulgată persoanelor terțe.

NOTA: Atât pagina web din cadrul Serviciului de transferuri  P2P, cât și banca emitentă a cardului de plată nu va solicita niciodată parola 3D-Secure prin un apel telefonic sau prin messengeri.

3. După efectuarea transferului, încredințați-vă că ați închis pagina web www.clickpay.md, astfel vă asigurați că nimeni nu va mai avea acces la datele introduse anterior de către Dumneavoastră.

4. În cazul în care suspectați că cardul Dumneavoastră a fost utilizat în mod fraudulos sau în cazul pierderii/furtului cardului de plată, contactați imediat serviciul suport al băncii Dumneavoastră. Serviciile suport carduri ale băncilor sunt disponibile 24/7/365 sau alte graficuri, în dependență de regulile interne ale băncii emitente a cardului.

5. Verificați în cadrul platformelor de comerț electronic prezența simbolurilor de 3D-Secure (Mastercad SecureCode,VERIFIED by VISA,). Acestea sunt de obicei afișate în partea de jos a paginii web a comerciantului.

6. Verificați dacă site-ul comerciantului este securizat prin prezența logo-ului SSL sau adresa acestuia se începe cu „https://”, ceea ce indică criptarea informației transmise.

7. Nu furnizați niciodată PIN-ul. La efectuarea tranzacțiilor online acesta nu este necesar, astfel niciun comerciant online nu are dreptul de a solicita introducerea acestuia într-un câmp dedicat pe platforma de comerț electronic.

8. Nu comunicați nimănui codul CVV2/CVC2 sau oricare altă parolă de unică folosință recepționată de la banca Dumneavoastră pentru autorizarea unei plăți sau abonarea la sistemele de tip Internet Banking/Mobile Banking.

9. Evitați utilizarea rețelelor Wi-Fi publice pentru efectuarea tranzacțiilor online, întrucât acestea pot fi utilizate pentru capturarea datelor transmise.

10. Protejați-vă computerul/laptopul, activând actualizările de securitate oferite de producătorii de software (de obicei gratuit) și instalați un program antivirus sau anti-malware, care va contribui la depistarea programelor frauduloase, predestinate să captureze datele cu caracter personal introduse, la depistarea site-urilor create de către infractori cu scopul obținerii unor date confidențiale etc.

11. Evitați accesarea linkurilor suspecte aflate în e-mailuri, rețele de socializare, programe de transmitere a mesajelor instant, mai ales în cazurile în care se solicită introducerea datelor personale sau a informațiilor de pe card.